לביירון קייטי, מפתחת שיטת "העבודה", מיוחס המשפט, "כשאני נכנסת לחדר אני יודעת שכולם אוהבים אותי למרות שלא כולם ערים לזה עדיין…" איזה משפט כיפי! כל כך בוטח, עם הכרה נינוחה ונעימה בערך העצמי. האם אפשר באמת לפתח תחושה כזאת? אני לא יכולה להבטיח לך, אבל מה שבטוח – שווה לנסות. בשביל זה ריכזתי קצת טיפים לחיזוק ביטחון עצמי.
טיפ לחיזוק ביטחון עצמי #1 – רוב המפחידים בעצם מפחדים
הרבה בעלי כלבים קוראים לכלב שלהם ואומרים, "מוקי, בוא" כשמוקי לא מגיב, הם מעלים את הווליום ועוברים לטון מאיים "בוא'נה אמרתי לך, בוא ה נ ה" ומסמנים עם היד תנועה נמרצת שמראה בדיוק למה הם מתכוונים. משום מה מוקי הרבה פעמים לא מתרשם או עושה כאילו הוא לא שומע או לא מבין מה הם אומרים, ואז הם הולכים לקראתו בשפת גוף מאיימת וחוזרים על הפקודה. זה השלב שמוקי מתחיל לחייך ולרוץ כמו אומר – יש! עכשיו נשחק תופסת, המשחק האהוב עליי…
ההתנהגות האסרטיבית מול כלבים (או ילדים / מבוגרים סוררים) יכולה להיראות כאילו היא נובעת מסמכות פנימית גבוהה ומביטחון עצמי, אבל בערך במאה אחוז מהמצבים היא מעידה על חששות עד כדי חרדות מפני הבאות. תיזכרו רגע בפעם שקראתם לכלבה שלכם (או לילד שלכם) והוא לא בא. נכון שזה היה מלחיץ? אולי הוא ירוץ לכביש או ייפגע ממשהו אחר או סתם יעשה לכם פאדיחות מול כולם…
אני יודעת כמה קשה לזכור בזמן אמת שהאדם שממנו אני משותקת מרוב פחד בעצם מפחד ממני או ממשהו אחר שקורה כרגע, אבל אם נצליח להבחין בזה, מיד יתרחש בתוכנו מעבר (shift) מנטלי. החמצן יזרום אחרת למוח, לא נהיה באותו flight or fight שנכנסנו אליו והביטחון העצמי יוכל להשתקם מיד.
אגב, בקישור הבא ישנו מידע נוסף שכדאי לקרוא על חיזוק ביטחון עצמי.
כשנרגיש בטוחים בעצמנו נוכל למצוא דרך להרגיע גם את האדם המפחיד, המאיים וייווצר פתח של חסד לכך שכולנו נהיה בטוב.
ואם נשארתם עם שאלה פתוחה לגבי מוקי, במקום לנזוף בו, הדרך היותר אפקטיבית לגרום לו לבוא אלינו היא לחייך ולהגיד, "מוקי, בוא חמוד" ואז ללכת שני צעדים אחורה. זה יפעיל אצלו את אותו יצר משחק רק הפעם יגרום לו לרצות לבוא אלינו במקום לברוח.
טיפ #2 – למצוא את המוטיבציה הסמויה לביטחון עצמי ירוד
מוזר ככל שזה נשמע, התנודות בערך העצמי הן מנגנון אנושי טבעי. ולא רק אנושי. קל לראות אותו גם באינטראקציות בין כלבים וחיות אחרות שחיות בלהקות/עדרים. אז כנראה שיש לו סיבה מובנית חברתית ששווה לגלות.
אז מה יכול להיות היתרון של ערך או ביטחון עצמי ירוד?
בעולם החי, כלב בעל ביטחון עצמי גבוה מסתובב עולם כאילו הוא קורא תיגר על חזקים אחרים. יש לו סיכוי גבוה להיפצע בקרבות ואולי אפילו למות. החלשים, המפוחדים, אלה שנשכבים על הגב וחושפים את הבטן הכה עם הזנב בין הרגליים משדרים שהם לא מהווים שום איום ולכן עדיף לחוס עליהם. אני חושבת שגם בני אדם לומדים לפתח את הטקטיקה הזאת וכך הביטחון העצמי הנמוך בעצם שומר עלינו. מפני מה? אולי מאחים גדולים? אולי מההורים? אולי מהילד החזק בגן או בכיתה?
אם נבין שהביטחון העצמי הירוד הוא לא מצב נתון אלא אסטרטגיה חברתית, נוכל למצוא חלופות מתאימות שלא יגרמו לנו להרגיש כל כך רע עם עצמנו. תטא הילינג, השיטה שבה אני משתמש לריפוי, אלופה בהבנה מעמיקה שכזאת ובמציאת חלופות הולמות.
טיפ #3 – לגלות מתי נוצר הביטחון העצמי הנמוך
אני מאמינה שתינוקות נולדים עם ביטחון עצמי גבוה. אין לי דרך אחרת להסביר את העוצמות שבהן הם בוכים כשמשהו לא נראה להם. הם לא מפחדים להישמע או להיראות, לא מפחדים לעמוד על שלהם. ואז קורה משהו. משהו שטלטל אותם, אותנו, עד עמקי נשמתנו ושבגללו איבדנו את הביטחון העצמי. לפעמים האירוע הזה כל כך מטלטל עד שהתודעה נתקעת שם. באותו אירוע. בכאב הזה. והזמן שעובר לא מצליח לרפא או לאפשר לנו להתגבר על מה שקרה, למרות שלכאורה התגברנו והמשכנו הלאה.
לא תמיד אנחנו זוכרים מתי זה קרה. יותר נכון, ברוב המקרים אין לנו מושג מתי הביטחון העצמי שלנו נפגע, אנחנו רק רואים את ההשלכות של זה בחיים שלנו. גם כאן הילינג מאד יודעת איך לחלץ את התודעה שנתקעה ולהביא אותה לכאן ועכשיו כדי שלא נמשיך לחיות בצל אותו אירוע. שנראה כמה גדלנו מאז, ואיזה יכולות פיזיות, מנטליות ורגשיות רכשנו.
הפעולה של שחרור תודעה "תקועה" היא פעולה פשוטה שמאפשרת שינוי תודעתי רך, ללא מאמץ. אפשר להגיד שכך נוצרת חשיבה חיובית לפי תטא הילינג, אלא שלא מדובר באוטוסוגסטיה ושינוי מלאכותי של fake it until you make it (זייפו את הדברים עד שיהפכו להיות האמת שלכם) אלא בשינוי מהותי בצורת החשיבה.
אלה היו 3 טיפים להיום. כתבו לי אם תרצו לשמוע טיפים נוספים ואראה איך נוכל לעזור